Sezon owocowy w pełni, więc kontynuuję dżemową produkcję. Tym razem mam dla Was przepis na przepyszny dżem z nektarynek z dodatkiem skórki pomarańczowej. Naturalnie słodki i prosty w przygotowaniu. Idealny na kanapki i do naleśników. Mój synek go uwielbia.
(Wpis z sierpnia 2017)
Nektarynki to moje ostatnie odkrycie. Zeszłego lata na tapecie były u nas brzoskwinie, tym razem sięgnęłam po ich słodsze i jędrniejsze koleżanki. Nie wiem czy to przypadek, ale nektarynki, które kupuję w te wakacje są wyjątkowo pyszne. A gdy pozwolimy im chwilę poleżankować, żeby zmiękły i dojrzały – są idealne na naturalnie słodki dżem, który możecie zjeść od razu, lub zawekować na zimę.
DŻEM NEKTARYNKOWY BEZ CUKRU
Składniki (na około 6 małych słoiczków):
Dojrzała, naprawdę słodka nektarynka (u mnie 2 kg)
Skórka pomarańczowa
Cynamon
Wykonanie:
Nektarynki dokładnie umyć i pokroić w większą kostkę. Do dużego garnka wlać odrobinę wody (tak, by przykryła dno) i wrzucić owoce. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż nektarynki puszczą sok. Zdjąć z gazu i odstawić.
Zagotować jeszcze ze dwa razy tego samego dnia, już bez przykrycia – tak by owoce odparowały (UWAGA: koniecznie mieszajcie od czasu do czasu, pilnując by dżem się nie przypalał). Na noc schowajcie garnek do lodówki.
Następnego dnia ponownie zagotujcie nektarynki ze dwa, trzy razy (wszystko zależy od tego jak gęsty dżem chcecie uzyskać), dodajac łyżkę skórki pomarańczowej (u mnie gotowa z paczki) i łyżkę cynamonu.
Gdy dżem osiągnie pożądaną przez Was konsystencję (ja lubię, gdy nie jest zbyt gęsty) przelejcie gorący do wymytych i wyparzonych wcześniej słoików. Jeśli chcecie zjeść dżem w przeciągu najbliższych dni wystarczy zakręcić mocno słoiki i postawić do góry dnem, a gdy wystygną schować do lodówki. Jeżeli szykujecie zapasy na zimę, skorzystajcie ze sposobu, wg którego robiłam przetwory w zeszłym roku (dżemy do teraz mają się dobrze, choć wszystkie były robione bez cukru). SZCZEGÓŁY JAK TO ZROBIĆ TU
Smacznego!
Zobacz też inne nasze przepisy (bez białego cukru):
SŁODKIE PLACKI Z DWÓCH SKŁADNIKÓW
DŻEM PORZECZKOWY Z ARBUZEM I MIĘTĄ
POMIDORY Z CZOSNKIEM I CZARNUSZKĄ
2 komentarze
Jutro robię <3 właśnie szuklam przepisu bez cukru 🙂
Super 🙂 Miłej pracy i smacznego 🙂