Placki, które przyrządzam, najczęściej są na słodko. Ich obowiązkowym składnikiem jest zwykle banan, bo mój syn to prawdziwy bananożerca. Tym razem postanowiłam przemycić trochę warzyw, w tym nielubianą przez Antka natkę pietruszki. W efekcie powstała lekka i zdrowa przekąska, która zasmakowała nawet mojej babci. Poprosiła mnie ostatnio o przepis, żeby zrobić te placuszki dziadkowi.
Kasza manna, marchewka, natka pietruszki i czosnek – tylko tyle potrzebujecie, żeby przygotować to danie. Placki robi się naprawdę błyskawicznie, trzeba tylko wcześniej namoczyć mannę. Z proporcji, które zaraz Wam podam, wychodzi około 8 małych placuszków. Porcja idealna na lekkie śniadanie czy lunch, nawet dla dorosłych. To też świetny patent na przekąskę dla malucha, bo marchewkowe placki smakują dobrze również na zimno.
Lekkie placki marchewkowe
Składniki:
Pół szklanki kaszy manny
1 średnia marchewka
kilka gałązek natki pietruszki
pół ząbka czosnku
odrobina oleju kokosowego
szczypta cynamonu i imbiru
Wykonanie:
Kaszę mannę wsypać do miski i zalać wodą nieco ponad powierzchnię. Odstawić na kilkanaście minut, żeby spęczniała. W tym czasie obrać i zetrzeć marchewkę. Dodać do niej posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Żeby było jeszcze szybciej możecie użyć pojemnika z zestawu do blendowania (ja zawsze rozdrabniam w ten sposób warzywa, bo ścieranie ich na tarce jest dla mnie zbyt upierdliwe).
Spęczniałą mannę połączyć z warzywami, dodać odrobinę oleju kokosowego (ok. pół łyżeczki) i po szczypcie imbiru i cynamonu. Wymieszać. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną suchą patelnię (ja używam zawsze swojej ulubionej patelni do naleśników), formując niewielkie placki. Smażyć chwilę z dwóch stron, aż placuszki się zezłocą.
Smacznego!
PS. Placki można zjeść bez dodatków, świetnie smakują też z odrobiną śmietany/jogurtu i startą marchewką.
Zobacz też:
Słodkie placki z dwóch składników
Leave A Reply