Pomysł na śniadanie? Placki, pod warunkiem, że ich smażenie nie zajmie całego poranka. Te, które zaraz Wam przedstawię, są proste w przygotowaniu, zwarte, delikatnie chrupiące i słodzone rodzynkami. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
(Wpis ze stycznia 2018)
Mój 2,5 latek mówi na nie „PAMKIKI”. To od pankejków, bo tak mu je kiedyś zaprezentowałam. Ja wolę nazywać je plackami, bo są bardziej zbite i grube. Ostatnio ratowały nas w trakcie przeziębienia. Były jedną z niewielu rzeczy, których Antek nie odmawiał.
Do przygotowania tych placków używam mąki jaglanej, a dzięki nasionom chia i rodzynkom, są w środku lekko chrupiące.
To świetny patent na śniadanie, albo deser do kawy. Możecie spakować je maluchom na spacer, bo smakują świetnie nawet bez dodatków i w wersji na zimno.
PLACKI Z MĄKI JAGLANEJ
Składniki na 5-6 sztuk:
2 łyżki mąki jaglanej (znajdziesz ją np. TUTAJ -KLIK)
2 szczypty sody
1 jajko
łyżka karobu (znajdziesz TUTAJ-KLIK)
łyżka nasion chia (większą paczkę znajdziesz np. TUTAJ-KLIK)
ok. 1,5 łyżki śmietany 18% (lub 3-4 łyżki jogurtu naturalnego)
2 garście rodzynek (wybieram niesiarkowane- znajdziesz np. TUTAJ-KLIK)
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sodę. Dodać karob i chia. Wbić jajko. Wymieszać. Dodać śmietanę lub jogurt i pokrojone namoczone rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ciasto wykładać łyżką, formując na patelni większe placki. Smażyć pod przykryciem (jedna strona ok. 2 minut plus 1-1,5 min na drugiej stronie).
Placki świetnie smakują solo, z dżemem domowej roboty, albo łyżką śmietany/jogurtu i np. morwą białą – ta ostatnia propozycja to mój smakowy hit.
PS. Ciasto na te placki jest dość gęste (nie tak jak na naleśniki). W trakcie smażenia masa w misce może jeszcze zgęstnieć. Dodajcie wtedy odrobinę więcej śmietany/jogurtu.
Najwygodniej smaży mi się je pojedynczo na małej patelni. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić trochę czasu, usmażcie placki na dużej (zmieszczą się wtedy 2,3 sztuki). Koniecznie pod przykryciem.
PS2. Bez karobu też dadzą radę:)
Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Będzie nam miło, jeśli zostaniesz tu na dłużej – przepisy to tylko jedna z kategorii:)
Żeby nic Cię nie ominęło – polub sisandkids.pl na Facebooku
i obserwuj nas na Instagramie. Tam najwięcej zdjęć z ciekawych miejsc, wydarzeń i relacje na stories.
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PLACKI:
Placuszki z quinoa, czyli komosy ryżowej. Bez mąki i jajek
Słodkie placki z dwóch składników
Placuszki bananowo-truskawkowe
Placki warzywne z kaszą gryczaną
Leave A Reply