Historia jest prosta. Nie miałam zapasu bananów, żeby upiec bananowca. Miałam za to zalegające w lodówce buraki i zapas daktyli. A może by tak poeksperymentować przed świętami? – pomyślałam. I upiekłam ciasto, które skończyło się zdecydowanie za szybko.
(Wpis z marca 2018)
Uwielbiam wilgotne ciasta. Suchymi też nie pogardzę, ale te wilgotne w środku to moi faworyci. To właśnie takie jest i może dlatego tak się nim zajadaliśmy przez ostatnich kilka dni. Jego smak mnie zaskoczył – ma coś z murzynka, a coś z ciasta czekoladowego, choć buraczana nuta jest również wyczuwalna (choć to musieliby ocenić ci, którzy spróbowaliby go, nie znając składu).
Za pierwszym razem do pieczenia użyłam tortownicy 24 cm, ale ciasto wyszło za płaskie. Zdecydowanie lepiej prezentowało się w małej keksówce, choć tortownica jest świetna, jeśli chcemy wyciąć później jakiś kształt (np. kwiatki czy zajączki do wielkanocnego koszyczka). No właśnie – skoro mowa o koszyczku – moje buraczane odkrycie to kolejny patent na świąteczne ciasto dla dzieci (zobacz koniecznie przepis na bananowiec zamiast babki). Ciasto buraczkowe robi się bardzo podobnie do bananowca, ale jest… mhm… bardziej charakterne w smaku. I zdecydowanie słodsze, choć wciąż bez cukru. Gotowi? Zapraszam na przepis.
CIASTO BURACZKOWE Z DAKTYLAMI
Składniki:
1 burak średniej wielkości (potrzebujemy szklanki startego surowego buraka)
1 banan
80 g masła
1 jajko
ok. szklanka mąki (u mnie pszenna)
garść daktyli (używam niesiarkowanych w dużych paczkach – najbardziej się opłaca)
garść rodzynek
3 suszone morele
łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Buraka umyć, obrać i zetrzeć (ja zrobiłam to w blenderze, uzyskując drobno startą pulpę). Wrzucić do miski i skropić odrobiną soku z cytryny. Dodać rozgniecionego banana i jajko.
Rodzynki, daktyle i morele zalać wrzątkiem. Po kilku minutach posiekać drobno, lub wrzucić do blendera, a następnie dodać do miski z burakiem i bananem.
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Wlać do buraczkowej masy. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą (raz wyszła mi szklanka, raz prawie 1,5 szklanki mąki – w zależności od wielkości jajka i banana). Masa nie powinna być za rzadka.
Wymieszać całość i wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę. Piec ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temp 170 stopni.
Smacznego!
P.S. Nie wyjmowałam ciasta od razu. Wyłączyłam piekarnik i pozwoliłam ciastu jeszcze chwilę poleżakować:)
Spodobał Ci się wpis? Zostaw po sobie ślad – skomentuj, udostępnij, powiedz o nas znajomym.
Chcesz być na bieżąco? Polub sisandkids.pl na Facebooku
Wolisz oglądać i słuchać? Obserwuj nas na Instagramie
BANANOWIEC ZAMIAST BABKI. WIELKANOCNA PROPOZYCJA DLA DZIECI
REKIN NA PISANKACH, PALMA ZAMIAST BAZI. WIELKANOC NA CYPRZE
Leave A Reply