Mazurki, baby, cukrowe baranki i czekoladowe zające – wielkanocne stoły uginają się co roku od słodkości. Co jednak podać dziecku, które nie je cukru? Proponuję pyszne ciasto bananowe – jeden z ulubionych smakołyków mojego syna.
(wpis z kwietnia 2017)
Bananowiec to propozycja idealna na wiele okazji. Piekę go zawsze na wyjazdy, gdy mam ochotę na zdrowe słodycze, gdy mam w domu za dużo bananów (choć to akurat rzadko się zdarza, bo moje dziecię pochłania banany nałogowo), gdy potrzebuję przekąski na spacery, albo właśnie na specjalne okazje (np. Wielkanoc). Choć czasem zmieniałam proporcje składników, rodzaj mąki czy tłuszczu, to zawsze bananowiec smakował mojemu dziecku, choć konsystencja ciasta siłą rzeczy się zmieniała.
Dziś podam Wam przepis bazowy. Moja siostra korzysta z niego za każdym razem w takiej właśnie formie i jeszcze się nie zdarzyło, by ciasto jej nie wyszło. Ja rzadko mam w domu mąkę pszenną, więc korzystam z tego co mam (np. ciasto ze zdjęć powstało z mąki żytniej i jaglanej).
CIASTO BANANOWE:
Składniki:
4 dojrzałe rozgniecione banany
75 g roztopionego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
W misce wymieszać rozgniecione widelcem banany z roztopionym masłem. Masło możecie rozpuścić w rondelku i poczekać, aż ostygnie, albo (tak jak ja) wyciagnąć je odpowiednio wcześniej z lodówki i dodać je, gdy będzie miękkie. Wymieszać. Dodać lekko roztrzepane jajko.
Na koniec dodać przesianą wcześniej mąkę, połączoną z sodą. Wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem albo wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wsadzić do piekarnika nagrzanego do temp 170 st. Piec około 60 minut.
P.S. Jeśli chcecie, by ciasto było jeszcze słodsze, możecie dodać do niego syropu klonowego czy daktyli. Ja nigdy tego nie robiłam, bo dojrzałe banany są dla mnie wystarczająco słodkie:)
Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Zostaw po sobie ślad – skomentuj, udostępnij, powiedz o nas znajomym.
Chcesz być na bieżąco? Polub sisandkids.pl na Facebooku
Wolisz oglądać i słuchać? Obserwuj nas na Instagramie
2 komentarze
Jutro będę piekła. Dziś nie wyszła mi babka piaskowa, więc przed upieczeniem tego ciasta wolę dopytać 😉 wszystko mieszasz łyżką czy mikserem?
Łyżką:) Albo widelcem 🙂 Miłego pieczenia 🙂