Idealne do kawy, na spacer, piknik, czy do pracy. Robi się je błyskawicznie i zaspokajają chęć na „słodkie”, mimo że nie zawierają cukru. Będą doskonałe dla wszystkich, którzy są na diecie i tych, którzy szukają zdrowych słodkości. No i najważniejsze – można śmiało serwować je dzieciom. Poznajcie mój przepis na ryżowe ciasteczka z malinami.
Przyznam, że to był eksperyment (jak większość w mojej kuchni:)). Na już potrzebowałam czegoś słodkiego, a że w domu nie mamy żadnych słodkości, poza owocami, rodzynkami i daktylami, postanowiłam zrobić coś, co oszuka trochę moje spragnione ciastek zmysły. Chciałam, żeby było smacznie, zdrowo i inaczej niż zwykle, więc z marszu odrzuciłam uwielbiane przez mojego synka ciasteczka amarantusowe i postanowiłam wykorzystać to, co kupiłam ostatnio, a na co nie miałam specjalnego pomysłu – płatki ryżowe i maliny. Efekt zaspokoił nie tylko moje kubki smakowe. Ciasteczkami zajadali się także moi chłopcy:) Mam nadzieję, że zasmakują również Wam.
CIASTECZKA RYŻOWE Z MALINAMI
Składniki (na około 8 sztuk):
1 dojrzały banan
ok. 12 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżka siemienia lnianego
maliny do ozdobienia ciastek
Wykonanie:
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy siemię lniane, amarantus i płatki ryżowe (proponuję zacząć od 10 łyżek płatków). Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej płatków tak, by masa nie była zbyt wilgotna i można było z niej wygodnie formować ciastka.
Z masy robimy w dłoniach średniej wielkości lekko rozpłaszczone kulki i wykładamy je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W środku kulki formujemy palcem dołek i wsadzamy w niego malinę, a następnie „zabezpieczamy ją” z boków i dopieszczamy kształt naszych ciasteczek. Wsadzamy blachę do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 min, kontrolując stopień zrumienienia.
Ciasteczka zdejmujemy z blachy dopiero, gdy ostygną. Najlepiej smakują na świeżo, są wtedy fajnie chrupiące.
Smacznego!
Zobacz także przepisy na:
ciasteczka sezamowe na 3 sposoby
placuszki bananowo-truskawkowe
Leave A Reply