Najlepsze ciasto na upały? Takie, którego nie trzeba piec. A gdyby jeszcze było proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, rozpływające się w ustach i przybrane malinami lub borówkami? Brzmi kusząco? Jeśli tak, sprawdź koniecznie jak zrobić deser, który gości co tydzień na naszym stole.
(wpis z czerwca 2018)
Bardzo lubimy kaszę mannę. Często razem z mężem i synkiem jemy ją na śniadanie z dodatkiem bananów, winogron czy gruszek. Uwielbiam też najprostsze placki świata, z manny właśnie, które często zjadam z dziećmi na drugie śniadanie czy deser (są idealne do kawy:))
Ciasta z kaszy manny chciałam spróbować już jakiś czas temu. W internecie można znaleźć wiele przepisów, ale do większości z nich trzeba dodać cukru, a ja chciałam, żeby było to ciasto, które może zjeść także mój 3-latek. W przepisach, które znalazłam, bazą były zazwyczaj herbatniki. A one mają w składzie nie tylko cukier. Wykluczyłam je więc na starcie i postanowiłam zrobić swoją bazę – zdrowszą i bardziej naturalną. Padło na daktyle i płatki owsiane.
Jak się okazało, te dwa składniki w zupełności wystarczą, jako podstawa ciasta. Nadają mu też słodyczy (bo to słodyczy w deserach zwykle szukam). Resztę robi kasza, banany i sezonowe owoce. No i temperatura oraz czas – bo ciasto musi poleżakować trochę w lodówce.
W efekcie mamy prosty i smaczny deser, w sam raz na upały. Bez białego cukru, z zaledwie kilku składników, który możecie zaserwować też dzieciom. Mało tego, możecie go razem z dziećmi przygotować. Układanie borówek czy malin to fantastyczna zabawa i genialne ćwiczenie dla małych paluszków.
A ciasto… ciasto tak nam zasmakowało, że robimy je z Antkiem co tydzień;)
CIASTO Z MANNY BEZ CUKRU I PIECZENIA
Składniki:
2 garści daktyli (ok. 20 sztuk) – mam w domu zapas TYCH w dużym opakowaniu
szklanka płatków owsianych górskich (lub zwykłych)
ok. 250 g kaszy manny (trochę więcej niż szklanka)
ok. dwie szklanki wody
1,5 banana
Borówki/maliny do przybrania
Wykonanie:
Krok 1 – spód ciasta:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 min. Gdy spęcznieją, wylewamy namiar wody do miseczki (przyda się jeszcze później do osłody) a resztę blendujemy na mus. Do musu wsypujemy płatki owsiane i mieszamy dokladnie (najlepiej ręką).
Masę wykładamy na tortownicę tak, by powstał niski spód naszego ciasta (znów najwygodniej to zrobić ręką), wyrównujemy i wkladamy do lodówki (najlepiej na około godzinę)
Krok 2 – masa:
Gdy spód ciasta trochę się schłodzi, przygotowujemy masę. Banany rozgniatamy widelcem. Odstawiamy.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Gdy się zagotuje, dolewamy resztę wody z daktyli i powoli sypiemy kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki (proponuję wsypać połowę manny, dodać rozgniecione banany i znów kaszę mannę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję). Masa powinna być gęsta, ale tak, by dało się ją bez problemu wyłożyć na spód ciasta. Zwykle zużywam do niej trochę mniej niż połowę opakowania manny (czyli trochę więcej niż szklankę).
Tak przygotowaną mannę odstawiamy, by trochę wystygła, a następnie wykładamy na daktylowy spód ciasta i wyrównujemy. Górę ozdabiamy borówkami czy malinami (nam najbardziej smakuje w wersji borówkowej z porzeczkami) i odkładamy do lodówki na minimum kilka godzin (a najlepiej na całą noc lub dzień).
Smacznego!

Spód z daktyli i płatków owsianych

Masa z manny i bananów

Wersja z bórówkami i porzeczką. Nasz faworyt

Kawałek Antoniego. Wyjadł już część borówek;)
A jeśli szukacie więcej smakowych (i nie tylko) inspiracji na lato – zerknijcie do nowej kategorii „NA LATO” – gdzie znajdziecie m.in. przepisy idealne na wakacje.
Zobaczcie też koniecznie najlepszy patent na plamy z malin czy truskawek:
Spodobał Ci się wpis? Zostaw po sobie ślad – skomentuj, udostępnij, powiedz o nas znajomym.
Chcesz być na bieżąco? Polub sisandkids.pl na Facebooku
Wolisz oglądać i słuchać? Obserwuj nas na Instagramie
Zobacz też inne nasze przepisy (bez białego cukru):
SŁODKIE PLACKI Z DWÓCH SKŁADNIKÓW
DŻEM PORZECZKOWY Z ARBUZEM I MIĘTĄ
POMIDORY Z CZOSNKIEM I CZARNUSZKĄ